12/06/2025

Ce spune Ministerul Energiei legat de prelungirea termenelor din Planul de restructurare al CEO

Ministerul Energiei a oferit un răspuns la întrebările transmise oficial de unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, Laurențiu Manolache.

Acesta din urmă a întrebat dacă sunt șanse ca gigantul energetic să funcționeze și după 2026 și dacă cei 1.800 de salariați încadrați pe perioadă determinată vor fi păstrați în viitor în cadrul companiei.

Iată răspunsul primit de la Ministerul Energiei:

„1.Planul de Restructurare și Decarbonizare al Complexului Energetic Oltenia S.A. și legislația referitoare la decarbonare sunt în concordanță cu angajamentele asumate de România la nivel european, având ca scop eliminarea treptată a generării de energie pe bază de combustibili fosili, în funcție de nevoile sistemului energetic național, pentru a respecta principiile referitoare la siguranța și continuitatea în alimentarea cu energie electrică și pentru a asigura un preț accesibil acesteia la nivel național.

La nivelul Ministerului Energiei există o propunere și o deschidere pentru prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. În contextul în care energia României trebuie să fie una sigură, iar investițiile demarate cu partenerii selectați nu sunt încă finalizate, grupurile pe gaz incluse în planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au înregistrat întârzieri față de termenele stabilite în Planul de Restructurare și Decarbonizare.

Totodată, având în vedere contextul geopolitic actual și deficitul de energie electrică înregistrat atât pe plan național, cât și european, precum și dificultățile legate de asigurarea corespunzătoare la necesarul de consum de energie la nivel național în perioadele de vârf din sezonul de iarnă/vară în perioada 2025-2032, și retragerea temporară din exploatare pentru o perioadă de 2-3 ani a Unității 1 de la CNE Cernavodă (pentru efectuarea lucrărilor de reparație capitală necesare prelungirii duratei de viață a reactorului), este absolut necesară decalarea termenelor de închidere a grupurilor pe cărbune.

2.Prin decalarea termenelor convenite cu Comisia Europeană pentru închiderea capacitaților de producție a energiei pe bază de cărbune, menținerea numărului de locuri de muncă depinde atât de capacitațile de producție care vor rămâne în funcțiune după negocierea cu Comisia Europeană, cât și de necesarul de energie electrică și cantitatea de lignit prognozată și propusă.

Având în vedere asigurarea succesiunii și continuității locurilor de muncă necesare, care să acopere nevoia pentru procesul de producție programat, societatea a luat decizia de a prelungi contractele de muncă ale angajaților pe durată determinată, cu încadrarea în Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat pentru anul 2025.”, conform Ministerului Energiei.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.