Un pictor gorjean expune la ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena va găzdui, în data de 10 aprilie 2025, ora 18:30, o nouă expoziție de pictură semnată de Vasile Fuiorea, intitulată „ELYSIUM – O percepție senzorială în lucrările lui Vasile Fuiorea”. Evenimentul va avea loc la sediul Galeriei ICR Viena și se va desfășura în prezența artistului și a curatorului, istoricul de artă Ana-Maria Altmann.
Expoziția aduce în prim-plan o selecție de lucrări care reflectă preocupările artistului pentru tematica celor patru elemente fundamentale – apă, aer, foc și pământ – analizate printr-o abordare contemporană. Fuiorea explorează relația dintre percepția senzorială și mediul natural, propunând compoziții picturale ce sintetizează structuri ritmice, energii vizuale și tonalități cromatice expresive. Proiectul artistic are la bază cercetările sale post-doctorale în domeniul artelor vizuale.
Expoziția se înscrie într-o direcție de continuitate a demersului său plastic, făcând legătura cu alte serii prezentate anterior, precum „Spiritul Muntelui”, „Introspecții”, „Peisaj teluric” și „Structuri dinamice”. Lucrările expuse propun o reflecție asupra conexiunii dintre om și natură, în contextul fragilității peisajului contemporan.
Vasile Fuiorea, născut în Peștișani, județul Gorj, în 1972, este artist vizual și cadru universitar. A absolvit Liceul de Artă din Craiova și Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Este doctor în arte vizuale din 2012, cu o teză axată pe reprezentarea celor patru elemente în pictură, între figurativ și abstract.
A ocupat funcția de președinte al Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România între 2013 și 2024 și a activat în învățământul artistic liceal și universitar. În prezent, este conferențiar universitar doctor abilitat la Universitatea din Craiova, îndrumând lucrări de doctorat în domeniul artei vizuale.
Pe parcursul carierei, a expus în cadrul mai multor expoziții personale și colective, atât în România, cât și în străinătate (Austria, Republica Cehă, Bulgaria, Belgia, Italia). A fost invitat în simpozioane și tabere internaționale și a obținut numeroase premii, printre care: Premiul I pentru pictură la Bienala „Gheorghe Petrașcu” (2016), Premiul pentru pictură la Bienala Națională „Aegyssus” (2017), Premiul de Excelență pentru întreaga activitate la Bienala Internațională „Nicolae Tonitza” (2024) și Premiul Special al Consiliului Director al UAP România (2024).
Lucrările sale se regăsesc în colecții de stat și private din România și din alte țări, inclusiv Franța, Japonia, SUA și Canada.
Curatorul expoziției, Ana-Maria Altmann, este istoric de artă stabilit la Viena din 1984. A absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din București și a urmat cursuri de specializare la Poitiers, Franța. A lucrat în muzee importante din Viena (Belvedere, Albertina) și a fost implicată în numeroase proiecte dedicate promovării artei contemporane românești. Din 1990 coordonează activitățile artistice ale Asociației Culturale „Keisersteinbruch Museum”.